Mi se nenehno daje nasvete o dobrih in slabih maščob, toda ko ste v procesu delaš svoje tedenske nakupe in se soočajo z 30.000 izdelkov, kako ste lahko prepričani, da tisti, ki vsebujejo trans maščobe? Z drugimi besedami, katera živila se morate izogibati za vsako ceno?
Znanstveniki raziskujejo prehrani več sto tisoč ljudi, ki so našli ogromno dokazov, ki jasno kaže, da ti ljudje, ki jedo najbolj trans maščobe so najbolj izpostavljeni tveganju prekomerne telesne teže. Da bi zadeve še slabše pa je pokazal tudi bolj zgodnje znake bolezni srca. Oni povečajo krvno raven slabega holesterola, ampak znižujejo raven dobrega holesterola.
Svetovna organizacija za prehrano Znanstveniki Zdravje Predlagamo, da transmaščobne kisline ne predstavlja več kot en odstotek našega dnevnega energijskega vnosa Toda mnogi ljudje so že zelo blizu temu cilju, v resnici povprečen človek okoli 1,2 odstotka vnosa maščob.
Zaskrbljujoče je, čeprav mnogi ljudje so tako v tem priporočene količine, nekateri tako visoka kot 10 odstotkov njihovega dnevnega vnosa energije, kar ustreza okoli 20g na dan. To je zato, ker njihova prehrana vsebuje visoko stopnjo ocvrte ali predelano hrano, kar je ravno nasprotno s tem, kar je treba jesti za ne samo zdravega načina življenja, ampak za ohranjanje nizke telesne maščobe in shujšati.
Torej, kako ugotoviti trans maščob?
Sedanja pravila za označevanje hranilne vrednosti ne zahtevajo proizvajalci živil navesti, koliko teh maščob v svojih izdelkih, razen če se posebno trditev, da so v trans maščobe nizka. Za nizko izdelek mora biti manj kot en odstotek teh maščob za energetski ravni.
Malo verjetno je, da bi vsak proizvajalec svoj izdelek oglašuje kot "visoko v trans maščob", tako da boste morali biti sposobni prepoznati znakov svetilk.
Obstajajo 3 različni načini, da se lahko pojavijo v vaši prehrani in te vrste živil naj bi jedli v zmernih količinah.
1) živila, ki so "hidrogenirano" je najpogostejši vir transmaščobnih kislin, ki se spreminja kemične lastnosti živil, maščob, da se podaljšajo rok uporabnosti. Hidrogeniranje je običajno prisotna v živilih, kot so piškoti, torte in peciva.
2) Deep hrana za cvrtje ustvarja majhne zneske, tudi ob uporabi rastlinskih olj. Maščobe nastane, ko se olje segreje, tako da vsakič hrana segreje, nato se s tem poveča prisotna količina. Kot rezultat, hitra hrana, kot so hamburgerji ali globoko ocvrt piščanec vsebujejo višje vrednosti kot svežo hrano.
3) hrana za živali vsebujejo majhno stopnjo naravno. Tudi prvovrstni kosi svežega mesa bo vseboval majhne količine trans maščobe, tako kot mleko in mlečni izdelki, pa če so to edini vir v vaši prehrani, potem bo vaš vnos biti v priporočenih dnevnih zneskov.